Szybki, słodki deser to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Słodka kruszonka, do tego lekko kwaskowata warstwa owocowa i naturalny sok z owoców. Czego można chcieć więcej?
Jak przygotować crumble z truskawkami i rabarbarem?
Zatem dzisiaj przedstawimy jak zrobić pyszne i proste crumble z truskawkami oraz rabarbarem.
Crumble – składniki (porcje: 4)
- 300 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 30 g cukru
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
Crumble – wykonanie:
- Na początek przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na kawałki, dodajemy mąkę i oba cukry. Zagniatamy, aż otrzymamy kruszonkę. Odstawiamy ja na bok.
- Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej na takie ok. 1 cm.
- Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy. W przypadku dużych truskawek kroimy je na ćwiartki, a małe wystarczy na pół.
- W misce łączymy owoce cukrem. Przekładamy je do żaroodpornej formy i posypujemy kruszonką.
- Crumble pieczemy w 180 st. przez ok. 45 min. Najlepiej sprawdzać stopień zarumienienia kruszonki. Gdy jest rumiana, wyciągamy deser.
- Crumble smakuje najlepiej na ciepło z dodatkiem ulubionych lodów oraz śmietaną.
Crumble ma to do siebie, że można tutaj korzystać z wielu innych owoców. Ciekawym pomysłem na chłodniejsze wieczory jest skorzystanie ze śliwek z dodatkiem przyprawy piernikowej. Latem sprawdzą się także morele, maliny, a nawet czereśnie. Z tego powodu crumble jest nie tylko prostym deser, ale także stosunkowo tanim. A jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Warto też samemu eksperymentować, szukać ciekawych połączeń, dzięki którym stworzymy pyszne desery dla siebie i gości.
Szkoda, że sezon na te dwa owoce jest krótki, bo jest to połączenie wyśmienite w smaku.