Przepisz na pyszne i zdrowe crumble z truskawkami oraz rabarbarem!

Szybki, słodki deser to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Słodka kruszonka, do tego lekko kwaskowata warstwa owocowa i naturalny sok z owoców. Czego można chcieć więcej?

Jak przygotować crumble z truskawkami i rabarbarem?

Zatem dzisiaj przedstawimy jak zrobić pyszne i proste crumble z truskawkami oraz rabarbarem.

Crumble – składniki (porcje: 4)

  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 30 g cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego

Crumble – wykonanie:

  1. Na początek przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na kawałki, dodajemy mąkę i oba cukry. Zagniatamy, aż otrzymamy kruszonkę. Odstawiamy ja na bok.
  2. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej na takie ok. 1 cm.
  3. Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy. W przypadku dużych truskawek kroimy je na ćwiartki, a małe wystarczy na pół.
  4. W misce łączymy owoce  cukrem. Przekładamy je do żaroodpornej formy i posypujemy kruszonką.
  5. Crumble pieczemy w 180 st. przez ok. 45 min. Najlepiej sprawdzać stopień zarumienienia kruszonki. Gdy jest rumiana, wyciągamy deser.
  6. Crumble smakuje najlepiej na ciepło z dodatkiem ulubionych lodów oraz śmietaną.

Crumble ma to do siebie, że można tutaj korzystać z wielu innych owoców. Ciekawym pomysłem na chłodniejsze wieczory jest skorzystanie ze śliwek z dodatkiem przyprawy piernikowej. Latem sprawdzą się także morele, maliny, a nawet czereśnie. Z tego powodu crumble jest nie tylko prostym deser, ale także stosunkowo tanim. A jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Warto też samemu eksperymentować, szukać ciekawych połączeń, dzięki którym stworzymy pyszne desery dla siebie i gości.

One thought on “Przepisz na pyszne i zdrowe crumble z truskawkami oraz rabarbarem!

Dodaj komentarz