Jak przygotować wafle z mlekiem w proszku?

Desery to bardzo miły akcent, który jest w stanie uprzyjemnić dzień. Kojarzone są one najczęściej z niedzielami, kiedy to rodzina w pierwszej kolejności spotyka się na uroczystym obiedzie. Potem, kiedy już trochę główne dania ułożyły się w brzuchu, czas na coś słodkiego. Deserów jest mnóstwo, a niektóre z nich można przyrządzić w szybkim czasie.

Przepis na wafle z mlekiem w proszku

Chyba jeden z najbardziej klasycznych przepisów, który kojarzony jest także z czasami dzieciństwa. Jego przyrządzenie nie jest trudno, dlatego tym bardziej warto cofnąć się do przeszłości.

Wafle z mlekiem w proszku – składniki:

  • troszkę ponad 1/2 szklanki mleka (ok. 170 g)
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 i 1/2 szklanki mleka w proszku (350 g)
  • 1 opakowanie wafli (180 g).

Masło pokroić w mniejszą kostkę. W garnku umieszczamy masło, cukier oraz mleko. Całość należy delikatnie podgrzać. Aż do momentu aż uzyska się jednolitą masę. Uwaga! Nie można doprowadzić do wrzenia, dlatego garnek trzyma się na naprawdę małym ogniu, wszystko wciąż mieszając.

Garnek należy ściągnąć z ognia i dodać do środka kakao. Masę należy przemieszać najlepiej mikserem, ale na wolnych obrotach, aby wszystkie grudki mogły się rozbić. Zawartość należy kompletnie przestudzić. Potem do środka dodaje się partiami mleko w proszku, najlepiej po pół szklanki. Znowu należy wszystko delikatnie wymieszać mikserem. Do momentu, aż całe mleko w proszku zniknie i zacznie powstawać coraz gęstsza masa. Nadzienie kakaowe należy pozostawić jeszcze na chwilę do stężenia.

Potem pozostaje już tylko smarować kolejne warstwy wafli, tworząc z nich jednolitą, smakowitą całość. Na końcu wafle można pociąć na mniejsze kawałki, serwując całość jako smaczny deser.