Makaron z cukinii w sosie pomidorowo-orzechowym – spróbuj a nie pożałujesz!

Dla wielu osób dbających o zdrową dietę istotne jest pozbycie się z menu przetworzonych składników – w przypadku białego makaronu zastępują go najczęściej jego bardziej wartościową, pełnoziarnistą wersją. Łatwo możemy przygotować jednak inne, warzywne alternatywy i sami zrobić makaron z cukinii.

Lekki w smaku, nieco chrupki świetnie sprawdzi się wymieszany z cięższym sosem na bazie pomidorów i masła orzechowego, które wzbogaci danie o wartościowe źródło białka.

Składniki na makaron z cukinii w sosie pomidorowo-orzechowym:

1 cukinia na „makaron”

na sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 30 g masła orzechowego 100%
  • świeża natka pietruszki (1/2 typowego sklepowego pęczka)
  • szczypta słodkiej papryki wędzonej
  • szczypta soli i pieprzu

Makaron z cukinii w sosie pomidorowo-orzechowym – sposób przygotowania:

Cukinię należy umyć i z wykorzystaniem spiralizera lub obieraczki do juliennów przygotować z niej makaron. W ostateczności możemy pokroić cukinię na cieniutkie paski długości całego warzywa (przypominające makaron spaghetti). Następnie wrzucić na gotującą się wodę na niecałą minutę i odcedzić na sitku.

Na zimną patelnię wylewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się małe bąbelki, zmniejszamy siłę palnika na minimalną i dodajemy masło orzechowe i przyprawy. Podgrzewając delikatnie mieszamy aby rozpuścić masło orzechowe do tego momentu aż stworzy z przecierem pomidorowym jednolitą, gładką masę. Nie musimy dodawać do sosu żadnego tłuszczu jak olej czy masło – wystarczy tłuszcz naturalnie zawarty w maśle orzechowym.

Do sosu dodajemy odcedzony makaron z cukinii i delikatnie mieszamy całość prze 2-3 minuty nadal podgrzewając. Wyłączamy palnik pod patelnią i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy całość. Danie warto zostawić jeszcze na moment na gorącej patelni – wysoka temperatura pomoże uwolnić aromaty pietruszki.