Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym – jak przygotować?

Polędwiczki wieprzowe to smaczne mięso, które jest dość powszechne w Polsce. Ich wielką zaletą, poza smakiem i delikatnością, jest krótki czas przygotowania. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to danie nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również bardzo efektowne.

Sprawdzi się nie tylko w przypadku rodzinnych obiadów, ale też wtedy, kiedy z odwiedzinami wpadają goście.

Składniki na 4 porcje polędwiczek wieprzowych:

  • 1,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 400 g kurek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa truflowa
  • szklanka śmietany 30%
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych

  1. Mięsko dokładnie umyj i odkrój wszystkie przerosty oraz białe błonki. Pokrój je w plastry o grubości około 2,5 centymetra, a potem delikatnie porozgniataj na desce palcami. Rozbijanie tak delikatnego mięsa młotkiem do mięsa poskutkuje jego rozerwaniem.
  2. Surowe kotleciki dopraw solą, pieprzem i tymiankiem z dwóch stron, a podsmaż na oliwie pod 2 minuty z każdej strony.
  3. Ściągnij polędwiczki z patelni. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, a następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę do czosnku.
  4. Cebulę i czosnek podsmaż na używanej wcześniej oliwie aż nabiorą lekko brązowego koloru. W międzyczasie umyj kurki i posiekaj je na nieregularne kawałki. Dodaj kurki do smażącej się cebuli i czosnku.
  5. Kurki powinny się smażyć około dziesięciu minut. Dodaj do nich śmietanę i dokładnie wymieszaj. Sos kurkowy dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Przed podaniem do gotującego się sosu wrzuć podsmażone wcześniej polędwiczki. Poduś je w sosie przez kilka minut, aby nabrały temperatury. Całość serwuj w warzywami grillowanymi, sałatką lub surówką.