Shakshuka – banalnie prosta propozycja na śniadanie lub kolację

Shakshuka to danie, które wywodzi się z Północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, najprawdopodobniej z Jemenu lub Tunezji. Będzie stanowić doskonałą alternatywę dla klasycznej jajecznicy.

Jak przygotować shakshuke?

„Shakshuka” tłumacząc na język polski oznacza nic innego jak wielki bałagan bądź mieszankę. Jest to połączenie pomidorów, papryki, cebuli oraz jajek przyprawionych kuminem oraz świeżą kolendrą. To bliskowschodnie danie stanowi smaczną i bardzo zdrową propozycję na szybkie i efektowne śniadanie bądź kolację.

Aby przygotować shakhshukę potrzebne będą takie składniki jak:

  • 3-4 jajka,
  • 500g pomidorów (zimą doskonale sprawdzą się pomidory w puszcze),
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryki (ewentualnie łyżka pasty paprykowej),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki kuminu,
  • świeża kolendra.

Gotowanie shakshuki rozpoczynamy od odpowiedniego przygotowania składników. Pomidory należy sparzyć oraz pozbawić skórki, a następnie pokroić w 2-3 cm kostkę. W nieco drobniejszą kostkę należy pokroić połowę papryki, uprzednio pozbawiając ją gniazda nasiennego.

Podobnie w drobną kostkę należy pokroić cebulę. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy oraz masła i przez klika sekund podsmażamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. W kolejnym kroku dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy. Gdy cebula zmięknie dodajemy przygotowaną wcześniej paprykę i dusimy ok. 2-3 minuty, następnie na patelnię wkładamy pokrojone pomidory. Całość doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz kuminem i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Gdy pomidory puszczą sok i powstanie sos pomidorowy możemy wbić do niego jajka. Jajka w sosie dusimy do momentu, aż białko się całkowicie zetnie, żółtko może pozostać płynne (według uznania). Gotowe danie posypujemy świeżą kolendrą i cieszymy się aromatyczną oraz smaczną potrawą.